Ријеч директора

МИСИЈА, ВИЗИЈА И ШКОЛСКИ ПРОЈЕКТИ

НАША МИСИЈА је стварање путева којима ће корачати наши ученици, остављајући трагове и путоказе генерацијама које долазе, градећи нове стазе и помјерајући границе познатог нам свијета.

НАША ВИЗИЈА је будућност креирана идејама и дјелима дјеце која су међу овим зидовима спознала снагу својих могућности.

Основна школа „Пале“ је једна од ријетких школа које се могу похвалити  својом дугом традицијом постојања, чак од 1907. године, када је Школа добила својих првих 30 ђака, па до сљедећег важног датума за нашу Школу, септембра 1962. године, када Пале добија нову школску зграду, у то вријеме најљепши и највећи објекат у нашем мјесту.

Богат историјат Школе, успјеси који су низани од стране наших ученика, бројни успјешни претходни директори и упосленици који су оставили свој траг у животу и раду Школе, су испред мене као новог директора, поставили  велика очекивања и високе циљеве.

Ентузијазам, иновирање нових идеја и отвореност за сталне нове пројекте који ће побољшати квалитет рада Школе, су били моја водиља, моја визија, покретач и снага да будем први међу једнакима, те поведем ову Школу у нове успјехе.

Све то би било недовољно без тимског рада свих запослених, огромне подршке локалне заједнице, невладиних организација, Министарства, родитеља и пријатеља Школе.

Мишљења сам да наша дјела говоре умјесто нас, јер ћемо бити упамћени само по ономе што смо урадили и придонијели својој заједници.

Стога ми дозволите да кажем нешто о нама, нашим заједничким, тимским пројектима и успјесима.

 1. Бићу слободан истаћи 2018. годину као веома важну годину у којој је завршен пројекат Енергетске ефикасности у склопу којег смо: замијенили комплет столарију на објекту, поставили термо-изолациону фасаду и завршили утопљавање таванског простора. Вриједност пројекта је износила 200000 марака, а средства су обезбједили: Предсједник РС господин Милорад Додик, Канцеларија за развој Уједињених нација БиХ, Фонд за заштиту животне средине енергетске ефикасности Републике Српске, Општина Пале. Заједничким напором у посљедњих неколико година урадили смо много посла.
 2. Једина смо Школа у Републици Српској која је у потпуности уклонила архитектонске баријере уградњом лифта за ученике с потешкоћама у кретању.
 3. У потпуности смо реновирали пет тоалета и мокрих чворова;
 4. Постављена је прва и једина метеоролошка станица у Републици Српској;
 5. Уградњом калориметра Школа врши значајну штедњу утрошка гријања;
 6. Кабинети су уређивани и обогаћени осликаним зидовима, новим бијелим магнетним таблама у свим кабинетима;
 7. У седам кабинета постављени пројектори, од чега су двије паметне табле;
 8. Имамо укупно седам учионица за извођење аудио-наставе;
 9. Обновљен је намјештај у осам учионица;
 10. Постављена рампа на улазу Школе, веома важна за безбједност ученика;
 11. Библиотечки фонд значајно обогаћен и обновљен школском и стручном литературом;
 12. У Школи почео са радом продужени боравак, којим смо отворили пет нових радних мјеста;
 13. Појачан квалитет видео надзора с нових девет камера;
 14. Све учионице и канцеларије имају мрежу бежичног интернета;
 15. Учионице опремљене новим намјештајем и дидактичким помагалима;
 16. Школа је позитивно оцијењена  на пројекту Еко-школе те данас располажемо са корпама за рециклажу папира и пластике;

САРАДЊА СА ДРУГИМ ШКОЛАМА И ИНСТИТУЦИЈАМА

Школа већ традиционално одржава добре везе са дугим школама и институцијама. Имамо изграђено партнерство са различитим образовним и другим институцијама, на републичком, државном и међународном нивоу. Настављена је сарадња са школама Општине Пале и града Источно Сарајево. Продужена је сарадња са ученицима и наставницима из Основе школе „Бора Лазић“ из Младеновца (Република Србија), а кроз учешће у пројекту УНДП-а „Дијалог за будућност“ започета је сарадња и партнерство са Основном школом „Мехмедалија Мак Диздар“ из Сарајева, ОШ „Франце Прешерн“ из Београда, ОШ „Небојша Јерковић“ из Руме, а све у циљу оснаживања повјерења између различитих друштвених група и народа, пријатељских односа у земљи и региону, те прихватање културних разноликости и интеркултуралног разумијевања.

ШКОЛА У МЕДИЈИМА

Основна школа “Пале“, по броју ученика, постигнутим резултатима и традицији је једна од најуспјешнијих у Републици Српској. Са мањим или већим интензитетом, у Школи су различита свакодневна дешавања. Све то само по себи привлачи пажњу, као и успјеси ученика и наставника из различитих области. То су разлози због којих је Школа често и у штампаним и електронским медијима: У Гласу Српске, на РТРС-у, ФТВ, БН-у, ОСМ-у, АТВ и различитим веб порталима. Значајно је напоменути да Школа од априла 2018. године има властиту веб страницу на којој се могу пронаћи све информације и актуелности о Школи. Сви медији су до сада афирмативно и у позитивном контексту говорили о животу и раду у Школи.

За крај могу рећи да смо одабрали  пут  ентузијазама и воље за напредовањем, дјеловањем  и иновирањем, сталном обнављању и проналажењу метода и средстава учења у складу са временом у којем живимо, као и у додатном залагању цјелокупног наставног кадра који је ту да мотивише ученике за постизање високих резултата, а сви ми скупа у нашој  школи   стварамо окружење толеранције, ненасиља и дијалога у којем се ученици могу осјећати угодно и слободно, кроз поштивање различитости и инклузивне праксе.